Hoe een godvruchtige jonge vrouw een inspiratie is voor 60-plussers 

Vanaf elf uur arriveren de 60-plussers op het terras van onze gemeenteplek. We worden verwelkomd met zonneschijn, koffie en homemade gebak, en kijken uit naar een inspirerende 60-plus-dag.

Vrijwilligers waren op 22 september al vroeg bezig om de dag tot in de puntjes voor te bereiden. Iedereen wil bij elkaar zitten, dus schuiven we steeds meer stoelen bij aan de lange tafel op het terras en genieten van het lekkers en elkaars gezelschap. Al gauw is het tijd om naar binnen te gaan, voor een thema-bijeenkomst die zal gaan over het leven van een jonge vrouw, die met haar hele hart voor God leefde.

Het korte, maar inhoudsrijke leven van Olga Olsen

Aan de hand van een slideshow vertelt Gusta Nooitgedagt over het leven van Olga Olsen, een van de pioniers van Brunstad Christian Church. Ze wordt aangevuld door Jan-Hein Staal en Aad Bosma. Zo krijgen we een duidelijk beeld van Olga’s korte, maar buitengewoon godvruchtige leven.

Olga werd in 1889 geboren als een na oudste in een muzikaal gezin met tien kinderen. Ze leerde God kennen in haar moeilijke omstandigheden. In haar woonplaats Hønefoss (Noorwegen) kwam zij geregeld samen met een groepje jonge vrouwen die met hun hele hart God wilden dienen. In hun omgeving werden deze vrouwen niet goed begrepen, en ook werd Olga veracht omdat ze voor het buitenechtelijk kind van haar zus zorgde.

In 1911 bezoekt Elias Aslaksen – die van plan was als zendeling naar China te gaan – samen met een andere zendeling, dit groepje zusters. Hij merkt hun liefde tot God op en hun honger naar een dieper leven met God. Ter plekke besluit hij om niet naar China te gaan, maar in Hønefoss te blijven, waar hij de kleine gemeente kon dienen. 

Gusta vertelt aan de hand van een slideshow over Olga Olsen

Het getuigenis van Elias Aslaksen 

We horen een oude opname van een toespraak van Elias Aslaksen uit 1953. Hij vertelt dat hij diep onder de indruk was van Olga’s leven en wat een uniek voorbeeld in geloof zij was:

“Toen zij al ernstig ziek en verzwakt was door tuberculose, waardoor ze alleen nog maar in bed kon liggen, was er een conferentie in Horten. Ze kreeg van God de visie dat ze daar moest zijn, waar de leden van Christus’ lichaam samen waren. In geloof stond ze op, kleedde zich aan en liep ‘als een tinnen soldaatje’ 40 minuten naar het station en reisde zwak, mager en bleek zes uur met de trein naar Horten. Daar vroeg ze voorbede en voelde zich daarna zo sterk en gezond dat ze de hele conferentie kon blijven.”

De moeder van ons liederenboek 

Tijdens de bijeenkomst zingen we een aantal van de twintig liederen die Olga in drie jaar tijd schreef en die in de liederenbundel van BCC zijn opgenomen. We kunnen Olga de “moeder van ons liederenboek” noemen, want zij schreef de eerste liederen in de gemeente, waaronder het lied “Van Uwe wegen wil ‘k zingen Heer” (lied 1). Dat werd later de titel van ons liederenboek, namelijk ”Wegen van de Heer”. Toen Elias en Judith Aslaksen hun eerste dochtertje Ruth kregen, schreef Olga speciaal voor Ruth het lied “Wees welkom als gast op aarde, door God gezegend kind” (lied 158). Dit lied zingen we nog steeds wanneer we kinderen opdragen.

Haar liederen en de artikelen die ze schreef voor ‘Verborgen Schatten’ getuigen van een leven vol beproevingen, strijd en verachting. Maar ook over het dagelijkse opnemen van het kruis, en over haar vreugde om Jezus in een steeds diepere mate te leren kennen en te volgen. Met profetisch enthousiasme schrijft ze over het eeuwige leven dat haar wacht. Het is zeer de moeite waard om haar liederen met grote aandacht te lezen en te zingen want elke regel getuigt van haar diepe innerlijke leven met God.

Olga kreeg tuberculose en stierf toen ze 26 jaar oud was. Tijdens dit korte leven kon God een machtig werk in haar doen door haar ootmoed, trouw en godsvrucht. Een aansporing voor ons allemaal!

Liederen opnieuw vertaald 

Al sinds begin vorige eeuw schreven Olga, haar medezusters en vele andere godvruchtige mensen liederen die midden in de levensstrijd van de schrijvers zijn geboren. Wat kunnen we dankbaar zijn dat deze liederen zijn verzameld in het liedboek “Wegen van de Heer”. In de liederen komt de kracht van de godsvrucht naar voren, zodat ook de volgende generaties en allen die hiernaar verlangen, kunnen drinken van de Geest die in deze liederen is en daardoor de hulp en kracht kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Momenteel steekt een groep vrijwilligers veel energie en tijd in het herzien van de Nederlandse vertaling van deze – meestal van oorsprong – Noorse liederen. De vertaling moet zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke tekst en bedoeling van de schrijver blijven.

Beluister Wegen van de Heer 1, geschreven door Olga Olsen (Engels):

De eenheid en onderlinge liefde groeit 

Na de samenkomst maken we voor het eerst gebruik van de gloednieuwe jeu-de-boulesbaan op het buitenterrein en we sluiten de dag af met een barbecue. Tijdens zo’n 60-plus dag ervaren we allemaal dat de eenheid en onderlinge liefde groeit, waardoor het moeilijk is om afscheid te nemen!

Genieten van het mooie weer en van elkaars gezelschap.
De 60-plussers staan klaar voor potje jeu-de-boules na een inspirerende bijeenkomst