Bible Kids Weekend BCC West NL

Wanneer je een kind vraagt om een spannend verhaal uit de bijbel te noemen, zul je snel de verhalen van Simson, David en Noach horen. In het thema-verhaal van het Bible Kids weekend afgelopen september, stond Josiah centraal. Een jongen die koning werd, een van de daadkrachtigste die over Juda hebben geregeerd.

De boerderij waar BCC West-NL haar bijeenkomsten houdt was een paar dagen omgetoverd tot een oude stad met een heuse muur met poorten erin. Achter de muur lag de feestzaal, versierd met rode lopers, prachtige tafels en de troon van de koning. De kinderen werden welkom geheten op het Bible Kids weekend en in groepjes ingedeeld om daarna meteen aan de slag te gaan met het nieuwste hoofdstuk over koning Josiah.

Alle 65 kinderen reisden digitaal terug in de tijd. Ruim 2600 jaar, naar de tijd van de koningen in Israël. Begeleid door Iris, de gids in het Bible Kids spel, zoefden we door de tijd om terecht te komen in Juda en getuige te zijn van de kroning van Koning Josiah.

Josiah – een eerlijke en rechtvaardige koning
Josiah was een jonge jongen van 8 jaar oud toen hij zijn vader als koning opvolgde. Omdat de koningen vóór hem zich niet aan de wetten van God hielden, waren deze bij het volk niet bekend en bedreef het volk afgoderij met andere goden. Josiah besloot de tempel te renoveren en tijdens deze werkzaamheden vond men het boek met de wetten van God. Josiah zette meteen in werking dat deze wetten moesten worden nageleefd en maakte radicaal en grondig een einde aan de afgodendienst in het land.

Tussen de prachtige filmpjes door kregen we enkele opdrachten die te maken hadden met het thema. We mochten oefenen om net als Josiah eerlijke en rechtvaardige keuzes te maken en we leerden wat de geboden van God zijn die in de boeken van de wet staan.

Op jacht naar diamanten
Na deze leuke en leerzame start volgde het middagspel in het thema van die tijd. Een korte rit naar de duinen waar enkele posten waren uitgezet en waar met inzet en behendigheid diamanten konden worden verdiend. We hielpen bijvoorbeeld een herder met het zoeken van zijn schapen en zochten naar schatkisten met diamanten. Altijd waakzaam voor de “rovers” die uit waren op de diamanten en tussen de posten in door de duinen zwierven.

Dankzij enorme inzet van ouders en jeugd hebben de kinderen extra van het weekend genoten, alles werd top geregeld en bij terugkomst van het spel stond er een goede maaltijd klaar als start van een zeer feestelijke avond.

Bonte avond, kampvuur en nachtspel
Elke groep had iets voorbereid voor deze feestavond. Zodoende was er ruime variatie en werden de kinderen getrakteerd op een goochelshow, een feestliedje, een quiz, een acrobatenshow en noem maar op. Later rond het kampvuur kregen we, naast alle lekkers, ook een spannend verhaal te horen van een begeleider, en sloten we de avond af met een kort nachtspel op het voetbalveld.

Na een nacht in de tenten waren sommigen alweer voor dag en dauw bij het kampvuur te vinden, en niet veel later genoten we van een lekker ontbijt. Na een korte bemoediging voor die dag startten we met het ochtenddeel dat bestond uit veel activiteiten waaruit elk kind zelf mocht kiezen. Zo kozen veel kinderen voor het buksschieten, maar ook zorpbal en slijm-maken waren populaire activiteiten.

Veel te snel was het  alweer tijd om de spullen op te ruimen en na een lekkere lunch te worden opgehaald door de ouders. Moe, maar zeer voldaan, kijken we terug op een geslaagd feestweekend waarin we veel hebben genoten van de spelen en het samenzijn, maar vooral veel hebben geleerd over Josiah en zijn keuzes. Dit verhaal is zo duidelijk naar voren gekomen dat geen van kinderen zal vergeten wie deze jonge koning was en wat hij heeft gedaan.