In februari kwamen de BCC West-NL leden van 60 jaar en ouder bij elkaar in Houten om met elkaar een lunch, opbouw en informatie te delen. Hieronder volgt een indruk van deze dag.
Het leven moet spreken
Het thema dat centraal staat is het kinderwerk in BCC West-NL, waarvoor een grote groep vrijwilligers van verschillende leeftijden zich inzet, ondersteund door een internationale werkgroep voor kinderen. De vrijwilligers zijn mensen die zelf enthousiast zijn voor wat ze aan de kinderen vertellen. Veel ondersteunend materiaal komt van BCC Media, bijvoorbeeld in de vorm van films. In de productie van een film zit veel tijd, denk aan het opnemen van de film, het vertalen van de teksten en uiteindelijk het ‘dubben’: het inspreken in de eigen taal. Al dit werk resulteert erin dat de kinderen, verdeeld in verschillende groepen, de Bijbelse verhalen en de boodschap op een goede en aan de leeftijd aangepaste manier aangeboden krijgen.
Een verlangen naar het hemelse
Er wordt gewerkt vanuit de visie dat de kinderen door wat ze in de gemeente meemaken, naar Jezus worden getrokken. Dat ze geborgenheid ervaren, en een verlangen naar het hemelse krijgen. Dit wordt een fundament voor de kinderen waardoor ze in staat worden gesteld om goede keuzes te maken, in alle levensfasen. Het geloof komt door de verkondiging (Romeinen 10 vers 17). De woorden van geloof komen daardoor dicht bij de harten en gedachten van de kinderen.
Om het één en ander aan de ouderen te illustreren wordt een film vertoond over Saul, David en Jonathan. De film beslaat zo ongeveer de hoofdstukken die staan in 1 Samuel 8 tot en met 10. Heel mooi om een keer te zien, en prachtig materiaal voor een zondagsschool, maar de film zet de volwassen kijkers er ook toe aan om na te denken over de lessen uit het leven van Saul, Jonathan en David, en hun relatie met God!
Gelukkig met zijn God
Na de film gaat Aad Bosma door op de inhoud voor de aanwezigen van vandaag. Hij maakt duidelijk dat de denkwijze van Saul en David heel verschillend was. Saul begon goed, maar uiteindelijk dacht hij dat hij zijn eigen plan wel kon trekken, en vond het niet meer zo belangrijk wat God wilde. Hij offerde nog wel, maar zijn hart was niet oprecht voor God.
David had een open geloofshemel, hij was gelukkig met zijn God. Hij diende God met heel zijn hart en was klein in eigen ogen, daarom kon hij het ook dragen om koning te zijn.
Jan-Hein Staal spreekt erover dat een persoonlijke relatie met God van wezenlijk belang is. Als twee mensen beide zo’n relatie met God hebben, leidt dat tot onderlinge broederschap. Eén van de weinige voorbeelden van broederschap in het oude Testament vinden we terug in de verhouding tussen David en Jonathan, beiden hadden een persoonlijke relatie met God, en steunden elkaar. Ondanks het feit dat Saul Jonathans vader was!
Het was een goede dag met gelegenheid om broederschap te hebben met elkaar, en om met dankbaarheid en gebed betrokken te zijn bij al het werk dat wordt verricht, in dit geval voor de kinderen!
Lees meer over de genoemde film van David:
https://brunstadchristianchurch.nl/2023/04/bible-kids-weekend-een-tijdreis-naar-david/