“U hebt woorden van eeuwig leven” – SummerCamp 2023

Circa 5300 jongeren uit 35 verschillende landen reisden in de dagen voor 25 juli af naar het Noorse Melsomvik om samen het Summercamp te beleven. Wat spreekt deze duizenden jongeren aan om naar zo’n camp te reizen?

Je zou kunnen denken dat dit komt door de grote verscheidenheid aan activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. En dit zal veel jongeren zeker aanspreken, maar de voornaamste reden voor de meeste jongeren is om samen het christelijke geloof te beleven met jongeren vanuit de hele wereld. En daar bieden de camps, georganiseerd door Brunstad Ungdoms Klubb (Brunstad Jeugdclub), volop gelegenheid voor.

De zaal is tot de laatste stoel gevuld tijdens één van de opbouwende bijeenkomsten. Foto: BCC.

Geen moment om je te vervelen

De organisatie zet alles op alles om het goed te maken voor de jongeren, door een veilige omgeving te bieden en aan te sluiten bij de verschillende interesses. De camps hebben een grote waarde voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Zo is er een breed activiteitenaanbod, waardoor ze zich geen moment hoeven te vervelen. In de avonduren zijn er twee jeugdsamenkomsten, een opwekkingsamenkomst, een zomerconcert en een thema-samenkomst met Bijbelonderwijs op hun eigen niveau. Overdag hebben de jongeren de tijd om deel te nemen aan een activiteit van eigen interesse: van sportieve activiteiten als voetbal, badminton of klimmen tot activiteiten voor de creatievelingen, zoals tekenen, bloemschikken of muziek maken.

De jongeren verzamelen zich voor een openingsceremonie op het plein voor de zaal. Foto: BCC.

De camps: een hoogtepunt voor iedere deelnemer

De Nederlandse jongeren kunnen deelnemen aan de jongerenkampen door ervoor te sparen via vereniging Active. De camps zijn een hoogtepunt voor de jeugdgroepen, en er wordt dan ook alles in het werk gesteld om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Het hoofddoel is dat de jongeren Jezus leren kennen, zowel door de Woordverkondiging, als door het voorbeeld van andere jonge christenen. Dat is ook het doel van het mentorwerk dat verricht wordt in de lokale BCC-gemeenten, waarbij jongvolwassenen activiteiten ondernemen met tieners en samen met hen toeleven naar de camps.

Vanuit Nederland reisden 426 jongeren af voor het BUK SummerCamp. Eén van hen is Myrthe (22) uit BCC West-Nederland, die als mentor van een aantal tieners deelneemt: “Tijdens een camp zijn we met veel jongeren om ons heen. Ik wil dan met liefde de jongere meiden om mij heen helpen waar ik kan en op zulke momenten mij volledig inzetten voor de jongeren daar waar ik nodig ben. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik bij dit camp kan zijn, omdat hier Gods Woord zo duidelijk verkondigd wordt, en ik samen kan zijn met vrienden die ook geïnteresseerd zijn in Gods Woord.”

Vereniging Active

De sportieve en recreatieve activiteiten binnen BCC West-Nederland worden georganiseerd en gefinancierd door Active Sport- en Activiteitenvereniging. Dit betreft onder andere kinder- en jeugdclubs en deelname aan jongerenkampen van Brunstad Ungdomsklubb.

Jongeren vormen groepen rond kampvuren op het terrein van Brunstad (Oslofjord Convention Center) om samen te zingen. Foto: BCC.
Op de woensdagavond na de thema-samenkomst organiseerde BCC Groningen de Arena Games; een spelshow waar zo’n 300 jongeren uit alle internationale gemeenten aan deelnamen. De overige 5000 jongeren konden als toeschouwer op de tribunes plaatsnemen.

Nederlandse inzet voor de camps

Bij de organisatie van het camp krijgen gemeenten uit meerdere landen de mogelijkheid om verschillende onderdelen te verzorgen.  Zo heeft de jeugd uit BCC West-Nederland vele uren geoefend voor een openingsshow, en zorgden BCC Twente en BCC Groningen voor de organisatie van spelshows en outdoorgames. 

Myrthe benoemt een van haar hoogtepunten van het camp: de openingsshow die BCC West-Nederland mocht opvoeren. “De energie rond de show was ontzettend gaaf om mee te maken. We hebben lang voorbereid en hard aan de show gewerkt. Zowel de voorbereidingstijd als de zeer geslaagde show zelf was enorm samenbindend.”

Myrthe op een eenwieler voor de openingsshow.

Harten bereiken met het Woord

De avondsamenkomsten, waaronder de thema-samenkomst, zijn erop gericht om de harten van de jongeren te bereiken met het Woord van God. Door middel van een interactieve spelshow, een video over discipel Petrus en een panelgesprek met verschillende jeugdwerkers en internationaal voorganger Kåre J. Smith worden de jongeren aangemoedigd om hun geloof in het dagelijkse leven in de praktijk te brengen en om te leren van de liefde die Petrus had tot Jezus. Kåre J. Smith: “Petrus hield enorm veel van Jezus. En er was een tijd dat veel discipelen Jezus niet langer wilden volgen.” Hij leest voor uit Johannes 6: 67-68: “Jezus dan zei tegen de twaalf: Wilt u ook niet weggaan? Simon Petrus dan antwoordde hem: Heere, naar wie zullen wij heen gaan? U hebt woorden van eeuwig leven.”

Tijdens de thema-samenkomst horen de jongeren o.a. over Petrus, die een zeer grote liefde had tot Jezus. Foto: BCC.
Jongeren luisteren aandachtig tijdens een van de vele opbouwende bijeenkomsten. Foto: BCC.

Alles op alles

Veel jongeren binnen BCC ervaren de camps zoals Petrus de nabijheid van Jezus ervoer. Het is dan ook begrijpelijk dat ze alles op alles zetten om bij het camp aanwezig te kunnen zijn. Zo ook Tim (13) uit BCC West-Nederland: “Om op het camp te komen heb ik veel gewerkt en mijn eigen zakgeld opgespaard. Ik heb er echt alles voor over.”

Die klussen samen zijn momenten van werken en gezelligheid voor de jongeren, en vormen de voorpret voor de camps. Tim heeft toegeleefd naar SummerCamp: “Het maakt mij heel blij om er bij te kunnen zijn en een heleboel vrienden te maken. Ik onthoud van het camp dat ik alleen naar God wil luisteren en niet naar mijn eigen gedachten.”

Donderdagavond is er kampvuur met gezelligheid, muziek en opbouwende gesprekken.

20230728_SC23_Sommerconcert_IF_021

20230728_SC23_Sommerconcert_IF_021

Zang en muziek is een belangrijk onderdeel tijdens de camps.

20230725_SC23_TivoliKveld_IF_005

20230725_SC23_TivoliKveld_IF_005

BCC West-Nederland verzorgde met een spetterende circusshow de opening van het SummerCamp.

20230727_SC23_Balkveld_IF_018-Bewerkt

20230727_SC23_Balkveld_IF_018-Bewerkt

Jongeren uit West-Nederland en Groningen vermaken zich tijdens één van de avonden van het Sommercamp.

20230728_SC23_Sommerconcert_IF_003

20230728_SC23_Sommerconcert_IF_003

Op een van de avonden was er een zomerconcert.

20230725_SC23_TivoliKveld_IF_020

20230725_SC23_TivoliKveld_IF_020

Een plein gevuld met jongeren als de openingsshow begint.

masterchef

masterchef